Lovitura militara in Honduras

Vechii demoni care au oferit Americii Latine o istorie politica tragica sunt adormiti dar nici decum morti. Duminica, presedintele statului Honduras, Manuel Zelaya a fost dat jos din functia de presedinte de catre fortele armate prin ceea ce s-ar putea numi o lovitura militara. Greseala fatala a lui Zelaya a fost organizarea unui referendum. Constitutia Honduras-ului interzice organizarea de referendumuri care poate modifica prerogativele prezidentiale. Cum era de asteptat, ideea sa a fost intampinata de rezistenta din partea Congresului (toate partidele),a presei, a oamenilor de afaceri, a autoritatilor electorale si, crucial, din partea Curtii Supreme.

Saptamana trecuta, cand Zelaya a ordonat fortelor armate sa distribuie un material electoral pe care l-a numit „opinion poll”, lucru care a fost refuzat de comandatul fortelor armate, acesta fiind ulterior demis (a fost reinstalat de Curtea Suprema). Zelaya a introdus o ratiune ideologica pentru ambitia sa: crearea unei democratii participative in Honduras si eliminarea oligarhilor. Insa, nu a fost nimic ideologic in planul lui Zelaya. Nu s-a obosit sa explice ce fel de constitutie ar vrea, in afara de faptul ca acesta ii permitea sa fie reales.

Acum a venit si raspunsul armatei: un referendum ilegal a intalnit o interventie militara ilegala, cu intentia de a proteja Constitutia, in timp ce opozantii civili jubileaza. Practic, asistam in Honduras la rolul armatei in pastrarea democratiei si rolul de arbitru in rezolvarea conflictelor politice, totul insemnand un pas inapoi in aceasta regiune. De aceea, Zelaya trebuie sa fie reinstalat ca presedinte legitim in Honduras. Guvernul SUA care exercita o mare influenta in Honduras a condamnat aceasta actiune. Daca Zelaya a incercat sa submineze Constitutia Honduras-ului atunci sa fie aplicata legea, la fel si pentru organizatorii acestui puci.

Nori negrii se aseaza din nou asupa Americii Centrale iar Statele Unite ar face bine sa acorde atentie acestui lucru. Criza actuala din Honduras, problemele guvernamentale din Guatemala si distrugerea democratiei in Nicaragua formeaza un trend periculos.

03honduras_600

28852562

28852842

28853580

2 Responses to Lovitura militara in Honduras

  1. Zelaya este un aliat al preşedintelui venezuelean Hugo Chavez, care a denunţat deja o lovitură de stat şi i-a cerut preşedintelui american Barack Obama să intervină. Uniunea Europeană a condamnat arestarea preşedintelui şi a cerut eliberarea sa „imediat”, potrivit unui comunicat al preşedinţiei, la momentul respectiv, cehe a UE.

  2. ce tie si cu socialistii astia…mereu vor sa nationalizeze cate ceva…isi merita soarta…

Lasă un comentariu