Islamismul radical in Kenya

O linie care marcheaza granita cu Kenya este singurul lucru care desparte Kenya, una dintre tarile cele mai apropriate de Occident din Africa, de Shabab, un grup islamist care controleaza o mare parte din sudul Somaliei. In multe locuri aceasta granita oficiala internationala intre Kenya si Somalia este neprotejata. Spre exemplu, in oraselul Hulugho exista doar un simplu steag al Kenyei. Kenya este vazuta ca un stat impotriva extremismului islamist care a luat amploare in Africa. Dar motivul temerilor il reprezinta infiltrarea in Kenya a organizatiei Shabab si al aliatilor straini jihadisti cu scopul de a ataca miile de strani care traiesc in acest stat, la fel cum a procedat Al Qaeda in 1998.

Luna trecuta, expertii occidentali in antiterorism din Kenya au trimis mesaje care avertizau strainii sa stea departe de centrele comerciale din Nairobi, capitala Kenyei , din cauza unor posibile atacuri sinucigase ale Shabab. Shabab a penetrat deja taberele de refugiati din Kenya recrutand zeci de tineri carora le-au promis cate 300$ fiecare. Acum 2 saptamani la unul din punctele de trecere a frontierei un grup de luptatori Shabab inarmati au intrat intr-o scoala dintr-o localitate de la marginea frontierei amenintand copii ca vor fi omorati daca nu se vor alatura lor. Apoi, intr-o sambata s-a intamplat din nou: somalezi inarmati, cel mai probabil din gruparea Shabab au atacat organizatiile umanitare si au rapit 3 lucratori straini sintr-un oras aflat la frontiera Kenyei.

Consultantii americani si britanici colaboreaza strans cu echipele antiterorism din Kenya, dar zona de-a lungul granitei cu Somalia, este cunoscuta a fi o gaura larg deschisa. Razboiul care se desfasoara in tara vecina, intre gruvernul tranzitional somalez si Shabab, devine un razboi tot mai apropriat, cu arme si bani americani care sustin guvernul somalez si jihadisti arabi si pakistanezi cu legaturi cu Al Qaeda care lupta pentru Shabab. La sfarsitul lunii iunie oficialii americani au recunoscut ca au livrat 40 de tone de arme guvernului somalez, fapt care a amplificat sentimentele anti-americane. Fortele kenyene inzestrate cu arme americane patruleaza de-a lungul frontierei dar nu pot asigura cei peste 500 de km de-a lungul frontierei, mai ales ca teroristii intra si cu ajutorul politiei corupte. Transparency International a plasat Kenya pe primul loc ca cea mai corupta tara din estul Africii. Care e cea mai corupta institutie din regiune? Politia din Kenya.

Inca de cand Al Qaeda a provocat atentate asupra Ambasadelor din Kenya si Tanzania in 1998, ucigand 200 de persoane si ranind alte cateva mii, expertii americani in contraterorism monitorizeaza atent situatia din Africa de Est. Dar in zonele de-a lungul granitei dintre Kenya si Somalia, se pare ca un curent antiamerican este raspandit deja, cu toate ca guvernul maerican cheltuiteste milioane de dolari in aceasta zona.

al-shababSOMALIA AL SHABABal-shabab-group-14al-shabab-group-15

Reclame

2 Responses to Islamismul radical in Kenya

  1. asa este…noul „dusman mondial” e islamismul radical de pretutindeni…eu sunt ingrijorat de recrudescenta islamistilor radicali in bosnia, kosovo si albania…sunt foarte aproape de noi…

    te astept la mine pe blog unde am descoperit ideologia psd-ului in toata uraciunea ei…

  2. te astept la mine pe blog unde am prezentat un omagiu sincer lui aditu nastase…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: