Blackwater Worldwide

Blackwater Worldwide este o companie militara privata fondata in SUA de catre Eric Prince si Al Clark. Cu sediul central, in Carolina de Nord, Blackwater detine o baza de antrenare, in care poate pregati peste 40.000 de persoane pe an privind operatiuni militare ofensive si defensive.

Blackwater Worldwide joaca insa, un rol substantial in razboiul din Irak ca si partener al Guvernului SUA. Incepand din anul 2003, Blackwater Worldwide asigura protectia oficialilor americani si straini in anumite zone de conflict, avand un contract de 1 miliard de dolari pe 5 ani.
Insa, lucrurile nu se opresc aici. Acuzatiile privind participarea sa in activitatile CIA au crescut recent, activitati clandestine impotriva persoanelor considerate insurgenti in Irak si Afganistan dar si transportul detinutilor. Raidurile impotriva suspectilor insurgenti au aparut in special intre 2004 si 2006 cu personalul Blackwater Worldwide. Foarte multi fosti angajati ai Blackwater Worldwide declara ca astfel de operatiuni au devenit o rutina astfel incat liniile care despart CIA si Blackwater Worldwide erau aproape inexistente. In loc sa ofere doar securitate ofiterilor CIA, personalul Blackwater participa la misiuni de capturare si ucidere a militantilor din Irak si Afganistan. Misiunile secrete dezvaluie o relatie mult mai adanca intre CIA si Blackwater, decat au cunostinta oficialii americani.

Purtatorii de cuvant atat ai CIA, cat si cei ai Blackwater au negat existenta unor astfel de operatiuni. Rolul companiei Blackwater in operatiuni secrete naste preocupari privind extinderea la care au ajuns companiile de securitate privata. Blackwater cunoscuti si ca Xe Services a infruntat multe critici despre modul cum opereaza in Irak pierzand de altfel, contractul de a asigura securitatea Ambasadei SUA din Baghdad dupa ce in 2007 in urma unei confruntari 17 civili irkieni si-au pierdut viata. Legaturile Blackwater cu CIA aparute recent, incapand cu dezvaluirile din New York Times care dezvaluie faptul ca agentia a angajat Blackwater intr-o operatiune de a asasina lideri ai Al Qaeda si in a-i asista in operatiuni din Afganistan si Pakistan. In primavara lui 2002, Erik Prince, fondatorul Blackwater, s-a oferit sa asigure protectie ofiterilor CIA cazati la Ariana Hotel din Kabul, dupa care lucrurile au avansat. Lucru similar s-a intamplat si in Irak cand Blackwater asigura protectie ofiterilor CIA, ceea ce inseamna ca ii insoteau chiar si in operatiunile lor defensive. Fosti oficiali CIA declara ca persoanlul Blackwater asigura doar securitatea perimetrului in cadrul operatiunilor CIA, doar ca in haosul operatiunilor rolul Blackwater, CIA si al personalului militar se intersecta. Trebuie sa precizez ca personalul Blackwater este format si din fosti soldati ai Navy Seals sau Delta Force.

Noile implicari in Irak a companiei Blackwater vin intr-o perioada in care Comisia de Informatii din SUA investigheaza rolul Blackwater in programul CIA de asasinare a liderilor Al Qaeda, dar si folosirea de arme automate M-4 cu amortizoare fara aprobare.
Cu toate acestea, CIA neaga orice implicare a personalului Blackwater in operatiuni ofernsive sau al transportului de tip „rendition” a detinutilor teroristi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: