Terorismul si crima organizata in sud-estul Europei: Cazul Bosnia-Hertegovina

Teritoriul Bosniei-Hertegovina a devenit un paradis pentru o retea la scara larga a crimei organizate, revolte, razboaie, crize economice, sociale, politice si de alta natura au creat un sol fertil pentru aceasta stare generala de rau. Obiectivul principal al crimei organizate este achizitionarea de avere materiala, acest lucru realizandu-se prin activitati ilicite, cu o rata ridicata a rentabilitatii investitiei: de contrabanda de droguri, jafuri armate, prostitutie, comertul cu organe umane si a persoanelor, etc. Coruptia apare alaturi de crima organizata. In Bosnia-Hertegovina (denumita in continuare: BH), coruptia este endemica, variind de la abuzul de putere al politiei si pana la privatizari suspecte, implicare în contrabanda cu marfuri , pirateria drepturilor de autor, sau traficul de fiinte umane. Putini cred in declaratiile autoritatiilor de a se confrunta cu sindicatele locale si regionale ale criminalitatii.

Una dintre cele mai mari probleme este, cu siguranta traficul de droguri, care afecteaza in mod direct tarile UE. 70% din toata heroina care ajunge in UE se desfasoara pe 3 rute din Balcani. BH face parte din una dintre principalele rute, dar devine din ce in ce mai mult o zona de depozitare a drogurilor ilicite si a unei piete emergente, pentru ca sindicatele crimei locale sunt conectate cu mafia albaneză, kosovara, sarba, turca si bulgara. Exista 2 rute prin care heroina ajunge in BH: prima incepe in Afganistan si trece prin Turcia, Grecia, Albania si Serbia si ajunge in vestul BH. A doua ruta incepe in Albania, si apoi trece prin Muntenegru, prin sudul BH si Croatia si ajunge, intr-un final in Vestul Europei.
Heroina si alte substante sunt abundente in BH – in restaurante, cafenele, scoli, universitati – si nemultumirea generala cu o calitate scazuta a vietii a facilitat recrutarea tinerilor de catre crima organizata.
Aceasta situatie este puternic exploatata de diverse grupari teroriste islamice. In timpul razboiului civil diversi comandanti militari musulmani erau de fapt mici criminali cum ar fi Ramiz „Ćelo” Delalic (Comandantul Brigazii motorizate), Ismet „Ćelo” Bajramović (Comandantul Politiei Militare din Sarajevo), Mušan „Caco” Topalović (Comandant al Brigazii Montane) sau Jusuf Prazina. Totodata, membrii al grupului mentionat au fost si: Sead Becirevic-Sejo, Zulfikar Alic-Zuka (Comandant militar al unitatii teroriste Lebedele negre) si Bojadzic Nihat fost ofiter in armata bosniaca. Suportul politic al acestiu grup este asigurat de politicienii musulmani Ejup Ganic si Haris Silajdzic. Haris Silajdzic este membru actual al Presedintiei bosniace. Sora sa este casatorita in Iran cu un ofiter de rang inalt al VEVAK iar fratele sau Husref Silajdzic se crede a fi agent al serviciilor de informatii pakistaneze. Noi informatii arata ca Haris Silajdzic ar incerca sa reactiveze „Liga Patriotica”. Sediul „Ligii Patriotice” este in Sarajevo finnd condusa de Generalul Vahid Karavelic. Ei au folosit patriotismul pe post de acoperire a activitatilor lor criminale din timpul razboiului.

Ulterior, totusi, o parte a populatiei musulmane din BH a inlocuit nationalismul cu o noua ideologie a fundamentalismului islamic. Fundamentalistii islamici cu un trecut penal au avantaje substantiale in BH:
1. acces rapid si facil la arme si explozivi;
2. cunoastere aprofundata a rutelor de contrabanda;
3. conexiuni cu oficiali corupti si politicieni;
4. influenta in mass-media locale si ONG-uri;
5. conexiuni cu o diaspora mare in SUA si in Europa de Vest
Retelele teroriste au confiscat, aceste avantaje ale fundamentalistilor in afaceri locale ale criminalilor creand un nou model de finantare a terorismului.
In timp ce teroristii si sindicatele criminale au motivatii diferite, ambele urmaresc un castig financiar – teroristii o vad numai ca pe o sursa de finantare a intereselor lor ideologice. Ca urmare, retelele teroriste in colaborare cu sindicatele crimei organizate genereaza sume importante de bani. Teroristii furnizeaza droguri, arme si contacte cu factorii de decizie si consumul de droguri la nivel mondial contrabandistilor. Acestea ofera, de asemenea, refugii sigure pentru sindicatele crimei organizate.. Pe de alta parte, teroristii pot utiliza rutele de contrabanda si marfurile ilicite de comert. Ambele grupuri aduna si schimba informatii privind functionarii de stat corupti in toate ramurile de guvernare.

Fundamentalistii islamici, inclusiv membrii Al-Qaida, realizeaza profituri din comertul cu droguri în două moduri. Una este de a lua un procent din profitul sindicatelor criminale locale, iar cealaltă este de a lua o parte din substante ilicite transportate spre Europa de Vest. Profiturile obtinute din aceste vânzări de droguri sunt folosite de catre teroristi sa cumpere arme si a oferi mita.
Descoperirile recente indica faptul ca in BH tendinta de finantare a organizatiilor teroriste din vanzari de droguri este in crestere, din cauza unor serii de factori:
1. Control financiar al asa numitelor organizatii umanitare, organizatii care au fost fronturi de teroare;
2. Presiune mai mare asupra sponsorilor terorismului de stat, care rezulta din incapacitatea lor de a stopa banii pentru teroristi în mod deschis;
3. Cresterea ofertei de heroina provenita din Afganistan;
4. Conexiunile intre fundamentalistii islamici si sindicatele crimei organizate
De o atentie speciala este faptul ca teroristii islamici au o retea larga de membri si sustinatori in BH, care este folosita pentru traficul de persoane, arme si droguri. Datorita acestui fapt, se poate achizitiona un kilogram de heroina in BH oriunde intre 11.000 si 13.000 euro. Valoarea de strada ar fi de trei sau patru ori mai mult, deoarece heroina pura este diluata cu alte substanţe.

Capitala BH a devenit baza unui Narco-cartel. După asasinarea lui Lullzim Krasniqi, în Croaţia, unul dintre ceii mai importanti-dealeri de droguri pe ruta Balcanilor, ancheta care a avut loc în mai multe ţări au descoperit existenţa unei reţele de scară largă alcătuit din criminali si fosti soldati din Armata BH. Aproape in toate dintre ele sunt albanezii din Kosovo sau musulmani Sanjakl. Uciderea lui Krasniqi a fost legat de un transport mare de droguri prin intermediul Kosovo, BH, Croatia şi în Austria, o parte ar fi trebuit sa fie păstrate pentru distribuţie locală şi restul expediate în Germania, Elvetia şi restul UE. Distributia a fost ar fi fost manevrata de numerosi membri ai familiei Krasniqi care traiesc in Graz si zonele limitrofe.

Principalul partener in Kosovo al lui Krasniqi este Florin Maloku, Arben Viti, Dauti Kurtalli, Besim Ismaili, Ismet Osmani si EKREM (Kurtesh) LLUKA zis si „Vuka” in legatura cu cercuri radicale islamiste din Siria. Ekrem Luka este proprietarul companiei Banana si bun prieten cu Bexhet Pacoli aflat in relatii cu Raumus Haradinaj. Krasniqi era in relatii cu Ramiz „Ćelo” Delalic liderul interlopilor din Sanjak si cu Naser Kellmendi unul din cei mai influenti albanezi din Kosovo. Unul dintre asociatii apropriati ai lui Kellmendi care ar fi si legatura lui cu cercurile teroriste din Kosovo este Jackie” Rugovcu din Pec, care la randul lui are legaturi cu Ekrem Lluka. Rugovcu avea 2 canale separate prin care transporta drogurile si armele. Suad Musić era responsabil de canalul Muntenegru, in timp ce ruta Sanjak era controlata de Safet Kalić – Sajo. Suad Musić si Safet Kalić erau verisori. Alta persoana din crima organizata care finanteaza terorismul islamic in Balcani este Halil Emrovic, din Sanjak, care se ocupa de transportul heroinei din Turcia catre vestul Europei.

Emrovic detine fabrica de plante textile “Edihal” din Novi Pazar, care este folosita dredpt acoperire pentru traficul de heroina din Turcia spre Kosovo si Croatia. Camioane cu diferite produse sunt folosite pentru a transporta laergi cantitati de heroina. Unul dintre aceste camioane a fost interceptat recent in Ungaria, cand 113 kg de heroina au fost gasite intr-un camion condus de verisorul lui Emrovic, Zamo ( “Zamorano”) si Muzafer Bihorac. Heroina a fost primita de la Semir si Munir, care detin de asemenea o fabrica de textile in Istanbul, si era destinata unei persoane din Zagreb pe nume Franjo. Persoana de contact a lui Emrovic in Istanbul este Hajro Aljković iar in Croatia Mensur Bibić “Meljo. Heroina este transportata din Turcia spre Occident prin 3 rute: Bulgaria-Romania-Ungaria, Kosovo-Muntenegru-Italia si Bulgaria-Serbia-Croatia.

Unul dintre liderii fundamentalisti islamici care are legatura cu crima organizata este Bashkim Gazidede. Prin intermediul acestor organizatii islamiste, a reusit sa transfere largi cantitati de heroina, iar din veniturile obtinute a finantat diferite activitati fundamentaliste, dar si a operatiunilor SHIK (serviciile de informatii albaneze) in Kosovo. Unul dintre agentii SHIK Xhavit Haliti a fost arestat in 2005 in Damasc de catre serviciile secrete siriene fiind acuzat de incercarea de a construi o celula Al-Qaeda in Balcani.
Din punctul meu de vedere ceea ce am scris mai sus reprezinta doar o parte a legaturilor care exista intre retelele teroriste si clanurile mafiote; astfel de legaturi exista pe toate colturile lumii si respunde in mare parte la intrebarea care sunt sursele de finantare ale teroristilor

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: